donderdag 25 april 2013

Valkenburg 20 april 2013



Door: Pieter Vieveen

zaterdag 20 april 2013.

Piet had weer eens iets geregeld waarvoor hij natuurlijk weer mensen voor nodig had. Een klein optreden in Valkenburg om een paar schoten te lossen. Inderdaad, 460 km rijden om 3 keer met je handkanon te mogen schieten. Goed, je moet een beetje gek zijn om dit te doen, maar het buskruit kruipt waar het niet gaan kan, dus deden we dat dan maar weer.
Zaterdag ochtend om 8.00 uur gaan rijden en om 10.10 waren we na even zoeken op de bedoelde parkeerplaats in Valkenburg. ( Geert, schrijf de volgende keer ACHTER het politieburo ipv er voorbij, dat scheelt weer zoeken). Blijkbaar hadden de meeste van ons de zelfde ETA (estimated time of arrival) ingeschat en vonden we elkaar hier. Piet zelf was al om ong. 6.00 uur uit Schermerhoorn vertrokken en was iets eerder gearriveerd (blijkbaar gaat die nieuwe bus toch niet zo hard als dat Piet zegt).

Na verzameld te hebben bij Brasserie Americana voor de koffie en uitleg van de organisatie zijn we de route gaan voorlopen om te zien wat de mogelijkheden waren.
Tevens kwam via de telefoon het bericht dat GJ, William en Franscesca ( vriendin van GJ.) ergens bij Sittard waren. Normalerwijze zou zo een bericht een ieder in paniek brengen, maar tegenwoordig zijn we de vele omwegen van GJ. wel gewend. ( met een GJ GJ aan boord kom je over de afsluitdijk in Limburg)




Het programma begon met een openinggesprek van de burgemeester en de vertegenwoordiger van de provincie. Direct gevolgd door een samenzang van een Limburgs mannenkoor.  Hierna een openings salvo van de Valkenburgse schutterij. Voorafgegaan door een Duitse Riddergroep  gingen we in kolonne door Valkenburg. 

Aangekomen bij de oude stadspoort met valhek werd er door de burgemeester weer een soort van toespraak gehouden voor de gasten en de verzamelde pers.(helaas had de pers op dat moment geen oog voor hem omdat het plaatje van de Compagnie onder de poort een mooier kodak moment opleverde, zo erg zelfs dat ondergetekende zijn pet op de grond legde voor een kleine bijdrage.




Hierna marcheerden wij als compagnie (uit de maat) naar de derde en laatste stopplaats.
Eindelijk mochten de schutters wat gaan doen, en terwijl er nog allerlij toespraken werden georeerd werden de wapens geladen, mooi staand op een houten loopbrug boven de massaal toegestroomde menigte.


Wat kunnen die Limburgers praten zeg, wel 10 cm lont verknoeid, maar toen mochten we eindelijk.
Eerst Anja dan ik en daarna Peter en GJ. We zagen de mensen wat vertwijfeld omhoog kijken omdat de knallen toch wat harder waren als verwacht. (vond ik persoonlijk niet zo vreemd want ik had thuis de ladingbuisjes gevuld met zwitsers 3) En GJ had stiekum een dubbele lading afgeschoten.
Hierna natuurlijk schot 2 en 3 en even hard, alleen dat trage laden van Anja voorzag Piet natuurlijk weer van het nodige commentaar.

Na afloop van de parade zijn we door de organisatie voorzien van goede lunch.
Rond 16.30 werd door een ieder weer de reis naar huis ondernomen.
( het is ons onbekend of William met zijn beide passagiers weer thuis zijn, of dat ze ergens aan de Cote D' Azur rondrijden)
























woensdag 17 april 2013

Brielle 1 april deel 2

Hierbij de bijdrage van Rob:


Helaas was er nog geen opening van het seizoen op de Ruïne van Brederode mogelijk, dus zijn we maar met een gezellig BOEMBOEM weekendje begonnen in Brielle.

 

Wat kunnen wintermaanden toch lang duren, maar met bijna 20 mensen in de gastvrije huiskamer van Pieter en Anja heb je toch wel weer dat gezelligefamiliegevoel snel terug hoor.

En wat begint het seizoen weer mooi, Marc ook weer op de been en Jaap weer van de partij, Ferry weer te zien, Diedier weer te horen.
Groot deel van de rondreizende takken van de Compagnie bij elkaar dus, Bombarde Be, Huurlingen van Voorne, Kasteelschutters met een nieuw lid Angelique, in jurk gemaakt door Heleen, ja Geert haar mag je wel contributie berekenen dit jaar hoor ;-), en twee Kranenburgers nou als dat geen Feestje wordt.

Nou wel dus op deze prachtige eerste lentedag, zonnetje erbij, dozen lekkers uit België en Eindhovense heel dicht bij Limburgvlaai van Peter die er weer een jaartje bij heeft mogen stoppen zijn wij er klaar voor.
Want er moest ook geschoten worden natuurlijk, Kanonnen eerlijk verdeeld, Paulina aan de Geuzen kant al de andere aan de Spanjaarden kant, en zoals je ziet geen staande Spanjaard meer over voor op de foto. (mocht één van jullie Spanjaarden toch foto's hebben gemaakt stuur ze dan even naar de Blog om het tegendeel te bewijzen)

Maar ja Spanjaarden en Zwartkruit is een gevaarlijke combinatie is gebleken, en slecht voor je bloeddruk, maar gelukkig is het, na een bezoekje aan het ziekenhuis Spijkenisse, ach hebben we daar ook weer wat PR voor onze groep kunnen doen want DAAR waren toch nog niet eerder geweest he Piet, toch allemaal uiteindelijk met een sisser afgeslopen. 
Anja en Pieter bedankt voor de gastvrijheid en het gezellige weekend namens mij en Angelique.
Maar neemt niet weg dat het hoog tijd wordt jullie allen weer te ontmoeten dus hopelijk tot snel!

 










Zoals je ziet op de foto hieronder van de nieuwe bus en mijn nieuwe combinatie zijn wij klaar voor het nieuwe seizoen, het volledige kampement is in de winter onder handen genomen en waar nodig gerepareerd en weer aangevuld, onze nieuwe (nou ja eigenlijk Piets) mega lange bus tot de nok toe volgeladen, onze stilstaande Compagnieaanhanger heeft een nieuwe eigenaar, net als de commandant tent overigens gekregen, hebben wij er weer zin in.
Na een twijfelachtige start met voorzichtige aanvragen, en veel onrust met de onzekere locaties die wel of niet open kunnen blijven, worden we nu weer overspoelt met aanvragen en kunnen er eindelijk knopen doorgehakt worden en hoeven we onze agenda hopelijk niet nog een keer aan te passen.


Brielle 1 april deel 1


Hierbij een verslag van Dies:

Op een fraaie zonnige 2de paasdag in april waaide de mooie Spaanse vlag aan de Dom boven het rustige stadje Den Briel.
Tot veerman Coppelstock kwam vertellen dat er met de laatste storm , een vloot geuzen schepen de Maas mond waren binnen gedreven  onder leiding van admiraal Lumey , het zwijn van de Ardennen.
De compagnie van Brederode was die dag toevallig in het stadje aan het rusten en werden gelijk door de aardige Spaanse commandant ingelijfd in het Spaanse leger wat Den Briel moest verdedigen tegen de geuzen.
De Compagnie begon eerst met koffie drinken bij een Spaans gezinde familie woonachtig in de torenstraat van deze mooie oude vesting stad.
Onze Belgische artilleristen trakteerde ons op Vlaamse koffiekoeken en nadat onze kruit aapje Peter ook met 3 vlaaien kwam was het feest compleet.
Tegen 11 uur werden we vriendelijk maar dringend door de gast vrouw naar buiten gedirigeerd en begonnen we met het bezichtigen van het oude stads centrum van het stadje Den Briel.


Via de Voorstraat, geuzenstraat, Nieuwstraat kwamen we op Maarland ZZ waar Marlies de polder(heks)Kol stond met haar kruidenkraam waar we geprobeerd hebben om die aan de man te brengen maar we joegen eerder klanten weg dan dat ze kwamen dus we gaven het maar op.
De Spaanse bezetter trakteerde ons op een uitgebreide lunch, Soep met broodjes en melk in cafetaria het Hoekje wat ons alle best smaakte.
Na deze heerlijke lunch hoorde we dat de geus kwam praatte en de Spaanse commandant vertrouwde het niet dus we moesten in stelling bij de Langepoort.
We haalden uit de opslag onze kanonnen en haakbussen op en reden die naar de Langepoort.
We hadden de 5 loop “Jean” , de 5 loop ”Foske” en de  achterlader “Rommy” en 2 haakbus schutters opgesteld in slagorde.
Helaas was er een artillerie stuk van de compagnie  overgelopen naar de geuzen, de achter lader “Paulinne” met haar bemanning.
Vanaf een uur of 2 zagen we bij de Langepoort de eerste voorhoede van de geuzen verschijnen en vuurde we  onze ladingen op hun af.


Helaas ondanks onze prachtige spervuur en veel rook en een te kort aan kruit moesten we ons gewonnen geven na een uur aan de geuzen.
Zo konden de watergeuzen beginnen met de Langepoort te rammeien met een scheepsmast waar wij zo om gevochten hadden.
Zodra het geuzen leger binnen was en alle Spanjaarden gevangen genomen waren zat onze taak voor de compagnie erop.
Na alle stukken en kruitwapens opgeborgen te hebben zijn we met ze alle, ons eerste biertje van de dag  gaan drinken op het 1 april monument terwijl de Spaanse commandant net opgehangen werd.
Het was weer een leuke jaarlijks evenement in de stad Den Briel.

Dies Waverijn
El Kampudant
Commandant van het Spaanse geschut te Den Briel