donderdag 16 mei 2013

Kijkje in de keuken van Brederode 16 mei 2013

Nogmaals een kijkje achter de schermen van Brederode.
Maakten wij vorig jaar al een enorme hoeveelheid linzensoep in, dit jaar was het vlees aan de beurt.
Reden van de weck: voorkoming van bedorven vlees tijdens evenementen met zomerse temperaturen. Wij beschikken nu eenmaal niet over goede koeling tijdens deze dagen.


 Hier naast aangeleverd in zakken van 5 kilo
in totaal 40 kilo te verwerken biologisch rundvlees.

Het vlees wordt eerst aangebraden, daarna moet het enige uren garen, waarna het in de brandschone weckpotten gaat.

 De weckpotten gaan in de elektrische weckketel en moeten nog eens ruim 1,5 uur aan de kook blijven.

 Daarna kunnen de potten uit de ketel worden gehaald en afkoelen.















Als alle potten zijn gecontroleerd of ze werkelijk goed dicht zijn en blijven, kunnen deze onbeperkt bewaard blijven. Zo deden onze voorouders het altijd al, en houdbaarheidsdatum? Daar had nog niemand van gehoord, maar dat was dan ook niet nodig! Nu eigenlijk ook niet, maar ja...


De volgende klus was 25 kilo kipfilets die werd geweckt. In precies dezelfde volgorde als het rundvlees.
De kip is inmiddels gaar en wordt uitgeschept...

 om vervolgens in de weckpotten te worden verdeeld.


















Nog even wecken, en dan hebben we het een heleboel maaltijden makkelijk.
 't Is even werk, maar dan heb je ook wat!            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten